Перейти до основного вмісту
+38(067)551-61-28
+38(067)505-61-89
с.Софиевская Борщаговка, ул.Жулянская, 59а

Ріпа

Ріпа – дворічна рослина родини капустяних, давня овочева скоростигла культура.

  Ріпа містить багато калію і заліза, особливо цінні для організму вітаміни С, РР, В1, В2, провітамін А і бурштинову кислоту. В коренеплодах нагромаджується до 9 % цукру і 0,2 % гірчичної олії, поєднання яких надає ріпі специфічного запаху. До складу сухих речовин ріпи входять 1,74 % білків, 0,1 % жирів, 5,14 вуглеводів, 1,41 % клітковини, 0,81 % золи (солі калію, кальцію і фосфорної кислоти). Ріпу вживають у їжу в сирому, вареному, смаженому чи фаршированому вигляді цілий рік, тому що коренеплоди добре зберігаються всю зиму.

   Технічна стиглість коренеплодів ріпи настає через 70–80 днів після появи сходів.

   Ця культура краще росте на легких супіщаних та суглинкових ґрунтах, угноєних у

попередні роки. Не можна сіяти ріпу на ділянках сухих, кислих, уражених килою, післякапустяних. Як попередники можуть бути усі овочеві культури, окрім капустяних. Мінеральні добрива вносять, як і під брукву, частково під зяблеву оранку і під весняну культивацію. Ріпа добре реагує на калійні добрива.

   Ріпа потребує досить вологого ґрунту й помірної температури. Вирощують її переважно у північно-західних областях України.

   У перший рік рослини утворюють коренеплід та розетку листків, на другий –квітконосні стебла, цвітуть і дають насіння.

   Насіння дрібне, кругле, сталевого кольору, маса 1000 насінин – до 2 г. За формою

сім’ядольні листочки нагадують капустяні, але опушені. Листки розетки великі, завдовжки до30 см, світло-зелені, з розсіченою опушеною пластинкою. Коренеплід кулястий або плоский, знизу від нього відходять кілька тонких корінців. Маса коренеплоду – 100–170 г. Для літнього споживання висівають рано навесні, а для осінньо-зимового – за 70–80 днів до осіннього похолодання, з шириною міжрядь у 45 см. Норма висіву насіння 2–2,5 кг/га. Проривають рослини у фазі 1–2 справжніх листків, залишаючи їх на відстані 5–6 см одна від одної.

   Догляд за посівами такий же, як і за рослинами брукви. Вживають коренеплоди

ріпи в їжу навіть молодими, коли вони досягнуть у діаметрі 4–5 см.

   В Україні вирощують ріпу сорту Петровська-1. Збирають, коли коренеплоди сяг-

нуть 6–7 см у діаметрі. Урожайність складає 180–200 ц/га.

   Взимку ріпу зберігають при температурі 0–1 °С, вологості повітря 90–95 %, у темряві, пересипаючи коренеплоди піском чи торфокришкою.