Перейти до основного вмісту
+38(067)551-61-28
+38(067)505-61-89
с.Софиевская Борщаговка, ул.Жулянская, 59а

Перець

Сорти перцю підрозділяють на солодкі та гострі, чи гіркі. Провідне місце належить овочевому (солодкому) перцю з ніжною, соковитою і м'ясистою м'якоттю, який вживається в різних видах: у свіжому в якості салату, консервованому, засоленому, тушкованому, фаршированому та інших.

Лікувальні властивості перцю

Перець ні в якому разі не можна висаджувати у грунт, якщо раніше там росли рослини сімейства пасльонових, найкращими попередниками для перцю в грунті є багаторічні трави, цибуля, а також огірки і капуста рання. На колишнє місце зростання, перець можна повертати через 3-4 роки, саме цей час потрібний землі для свого повного відновлення родючості для перцю.

 Існує правда і виключення, коли грунт може відновлюватися швидше цього терміну, таке можливо тільки при використанні ЕМ-технологій. Пересадки перець переносить вкрай погано, через слабку регенерацію кореневої системи, саме з цієї причини, розсаду перцю, як правило, вирощують в касетах або горщиках. Для пророщування насіння перцю найоптимальнішою температурою повітря вважається 18-22С, температурою мінімальної для пророщування насіння є 16-19С, а для грунту це 14-16С. Молоденькі сходи, до того як їх будуть пікірувати, поливають два рази на тиждень розчином кальцієвої селітри, яка розлучатися 1г на 1л води.    

Коренева система перців найінтенсивніше розвивається до того моменту, як починають утворюватися плоди. Щоб допомогти інтенсивному розвитку кореневої системи перцю, часто використовують стимулятор росту «Радіфарм», який розлучатися 200-250 г на 100 л води, інтервал у використанні цього стимулятора приблизно 10-12 днів. Далі необхідно робити комплексні підгодівлі перцю, як кореневими так і не кореневими добривами, наприклад, добрива кореневі «Майстер» і не кореневі «Плантафол». Перед посадкою у відкритий грунт перець повинен мати не менше 6-7 справжніх листків, і вік перцю повинен бути приблизно 40-50 днів. Перед тим як висаджувати розсаду перцю в грунт, її необхідно загартувати. Приблизно за кілька днів, а саме, 3-4 дні до висадки перцю у відкритий грунт, рослину потрібно підгодувати «Превікуром», який розводиться 15-20мл на 10л води.

Вирощування перцю

При вирощування перцю у відкритому грунті, слід пам'ятати, ні в якому разі перцю не можна давати пересихати, тому що перець дуже вимогливий до вологості грунту і не виносить навіть короткочасної посухи і перегріву. Щоб рослини могли легше переносити різні стресові умови, перцю потрібно провести підгодівлю некореневими стимуляторами, наприклад, такими як добриво, Мегафон або можна використовувати стимулятор із серії «Марс». Краще всього в несприятливих умовах виживають гібриди перців, такі як Микита, Геркулес і Денвер.

Перцю необхідно час від часу проводити розпушування грунту, так як ці рослини досить чутливі до повітряного режиму грунту.

 Щоб запобігти розвитку вершинної гнилизни, регулярно потрібно проводити підживлення добривами які містять кальцій. Крім кореневих підгодівель, потрібно проводити і деякі підгодівлі такими препаратами, які містять у собі макро і мікро елементи, а також хороші стимулятори росту. Для того щоб захистити перець від сильної спеки, при якій сильно може порушитися процес запилення, варто використовувати термопротекторние препарати, наприклад, «Мегафол».

 Як відомо головними шкідниками перцю є: совки, попелиці, колорадський жук і трипси. Найбільш поширеними захворюваннями перцю є: бактеріоз, антракноз, пероноспороз, гнилі, вертіціллез та інші вірусні захворювання.

Щоб захистити перець від захворювань і шкідників, крім хімічних пестицидів цілком можна використовувати деякі мікробіологічні препарати, такі як: «бітоксибациллін», «Актофіт» (використовуються для захисту від совки, попелиці та колорадського жука) «Гупсін» (використовується проти цілого комплексу захворювань і шкідників).

Солодкий перець збирають не тільки в стані технічної зрілості, але і стан біологічної зрілості. Збір плодів перцю відбувається зрізанням з плодоніжки. Нетривалий час плоди можна зберігати в ящиках приблизно по 8 максимум 10 кг, в холодильниках, в поліетиленових мішках. Зберегти плоди перцю від 20 до 30 днів можна в таких умовах з температурою 0-2о і з вологістю повітря не менше 90-95%.