Перейти до основного вмісту
+38(067)551-61-28
+38(067)505-61-89
с.Софиевская Борщаговка, ул.Жулянская, 59а

Кріп

Кріп походить з країн Середземномор’я. Культивують його з глибокої давнини. У дикому вигляді росте на півдні Європи, у нашій країні культура відома й поширена скрізь.

   Кріп – рослина родини зонтичних, культура однорічна, скоростигла, холодостійка, світлолюбна, не вибаглива до умов вирощування. Перезволоження ґрунту не переносить.

    Рослини на верхівці трубчастого, сильно розгалуженого стебла утворюють розетку запашних сильнорозсічених на ниткоподібні частинки листків, згодом – суцвіття, у якому достигає насіння. Всі частини рослини містять ароматичну олію.°С, молоді рослини витримують заморозки до мінус 6 °С. Оптимальною для розвитку рослини є температура 15–22 °С. Сходи з’являються через 10–20 днів. Рослини спочатку формують листки на вкороченому стеблі, яке згодом подовжується з міжвузлів, а на верхівці формується сховане в плівчасту піхвочку суцвіття. Це і є фаза господарської стиглості зелені кропу, коли рослини формують найбільше зеленої маси. У ній нагромаджено найбільше цінних речовин. С, А, В2, В6, Р, РР, білок; мінеральні солі, зокрема, калію, кальцію, фосфору, заліза, магнію; клітковину, екстрактивні речовини, жирні та ефірні олії. Завдяки багатому хімічному складу кріп – цінна харчова рослина: споживання 50 г кропу можна прирівняти до споживання 150 г помідорів.2. Для технічної продукції кріп сіють рядковим способом з міжряддями 20–25 см і нормою висіву 7–10 г/м2. При висіві сухим насінням сходи отримують через 15–20, а намоченими – через 5–10 днів. Намочують насіння за 2–3 доби до висіву на 4–5 годин, міняючи двічі-тричі воду. Після цього насіння підсушують до сипкого стану. Значно прискорює появу сходів і сприяє збільшенню врожаю барбатація (обробка киснем у воді)2. Hа посівах технічного кропу міжряддя розпушують через кожні 7–10 днів до початку цвітіння. Подекуди насіння кропу при сівбі змішують з насінням салату чи редиски (0,3 %), продукцію яких вже збирають при появі сходів кропу.2.°С, при появі сходів її на 3–4 доби знижують до 10 °С. Надалі сприятливою для росту рослин вважається температура вночі 14–16, вдень – 18–23 °С.

   Рослини за короткий час формують велику масу зелені (за 20–50 днів), тому виносять з ґрунту багато поживних речовин. Технічну продукцію у восковій стиглості насіння рослини формують через 38–85 днів після появи сходів. У першій фазі кріп потребує значної кількості азоту, у другій – калію та фосфору. Можна вирощувати кріп у попередній або післяжнивній культурі.

   Листки кропу містять вітаміниС, А, В2, В6, Р, РР. Не менш цінні й лікувальні властивості рослини. У народній медицині кріп набув широкого застосування як збуджувальний, зміцнювальний та відхаркувальний засіб. Препарати з кропу позитивно впливають на органи травлення і дихання, серце, нирки, печінку, знижують тиск крові, поліпшують зір, заспокійливо діють на нервову систему та вгамовують головний біль. Крім того, кріп поліпшує лактацію та діурез, має дезінфікуючівластивості. Ефірні олії та екстрактивні речовини сприяють утворенню ферментів травлення, жовчі, сечі. Сприятливе поєднання солей заліза та магнію в легкозасвоюваній формі посилює кровотворні процеси. Виявляє кріп також знеболюючу дію при виразках шлунка, дванадцятипалої кишки, холециститі та деяких інших хворобах органів черевної порожнини. Корисні речовини містять всі частини рослини, навіть насіння, яке можна споживати протягом року.

Із кропу готують лікарський препарат анетин, який використовують при лікуванні серцевих захворювань. Уміст анетину сприяє розширенню судин серцевих м’язів та мозку, перешкоджає виникненню та розвитку хворобливих станів.

  У харчуванні зелень кропу вживають у салатах, на дoдаток до інших овочів, як приправу до супів, м’яса та риби, у соусах. Взимку використовують і насіння. Технічний кріп – зонтик з недостиглим насінинами – використовують при засолюванні та маринуванні овочів. Кріп придатний також для ароматизації та вітамінізації сиру, масла, оцту.

  Через сильний своєрідний аромат його часто використовують самостійно, не комбінуючи з іншими прянощами. Зелень заготовляють на зиму, засолюючи або висушуючи в затінку. Її ароматичність та інші корисні властивості не втрачаються.

   Районовані сорти: Грибівський, Тетран, Вірменський 269, Кибрай, Узбецький 243, Харківський 85, Лісногородський. У виробництві вирощують місцеві форми під назвою кріп городній.

   Рослини кропу розміщують на структурних, легких, не перезволожених ґрунтах. Кращі попередники для нього – просапні культури, під які вносили органічні й мінеральні добрива. Під зяблеву оранку на ділянці вносять Р15 К10 кг/га, а навесні під культивацію – N 30. Ґрунт краще готувати з осені, а рано навесні – у березні – квітні – відразу висівати насіння. Способи сівби – відповідно до призначення вирощуваної продукції. Для одержання зелені кріп сіють суцільним способом з нормою висіву 20–30 г/м.  Глибина загортання насіння – 1,5–2 см. Посіви обов’язково прикочують і при потребі зволожують ґрунт (60 % ПВ). Після появи сходів ділянку двічі розпушують упоперек рядків, вдруге – у фазі 2–3 справжніх листків. При вирощуванні технічної продукції рослини залишають у рядку на відстані 7–10 см. При потребі кріп зрошують за нормою 5–7 л/м

  Збирають продукцію на зелень у травні – червні (вдень, коли спаде роса). Рослини виривають, обтрушують землю, в’яжуть у пучки або щільно укладають. Зберігають зелень 1–3 доби. Технічну продукцію зрізують у липні, рослини в добре вентильованому приміщенні зберігають кілька днів або висушують.

  Урожайність зелені складає 3–5, технічної продукції – 5–7 кг/м

Для одержання більш ранньої зелені проводять підзимні або зимові посіви. У першому разі кріп сіють з настанням сталих приморозків, щоб насіння не проросло.

Ділянки готують заздалегідь таким же способом, як і при сівбі навесні. Норму висіву збільшують на 25 %. Глибина загортання складає 3–4 см. Ділянки бажано вкривати нетовстим шаром перегною чи торфу, солом’яною січкою або іншими мульчуючим матеріалом. Для зимової сівби ділянки готують у жовтні, як звичайно. Після танення снігу по льоду проводять сівбу такою самою нормою, як і під зиму. Насіння вкривають шаром перегною чи торфу. При таненні снігу насіння з талою водою втягується в ґрунт. Сходи з’являються на 5–10 днів раніше, ніж при сівбі навесні, а продукція надходить у травні. Прискорити надходження продукції можна, використовуючи тимчасові плівкові укриття, які встановлюють на початку березня. Зелень в такому разі одержують у кінці квітня – на початку травня.

  Догляд за посівами кропу полягає в 3–4 розпушуваннях ґрунту в міжряддях і про полюванні бур’янів.

   Щоб подовжити період надходження зелені, впроваджують конвеєрневирощування. Висівають кріп з інтервалом у 10–20 днів з березня до серпня. Продукція відповідно надходить із червня до жовтня. Урожайність знижується при кожному наступному строку сівби. Продукція формується з весняних посівів через 30–35 днів після сівби, у червні – липні – через 50 днів, у серпні – вересні – через 70 днів.

    Кріп у теплицях вирощують зазвичай як ущільнювач та в чистих посівах. Насіння пе ред висівом замочують до появи ростків. Норма насіння при самостійному висіві скла дає 20–30 г на кв. метр, при висів як ущільнювача – 10 г на кв. метр. Ранню продукцію в теплиці можна отримати в кінці квітня, якщо висіяти насіння на початку лютого. Шар ґрунту має бути не меншим 12 см. До появи сходів температуру повітря треба підтримувати близько 20–23

Збирають кріп у фазі 9–11 листків с корінням через 40–65 діб після появи сходів. Вихід зелені – 2–3 кг з одного кв. метра.