Перейти до основного вмісту
+38(067)551-61-28
+38(067)505-61-89
с.Софиевская Борщаговка, ул.Жулянская, 59а

Горох

 Високі смакові та поживні якості овочевого гороху люди помітили дуже давно. У Росії насіння гороху знаходили у викопних рештках V–VII ст. Широко розповсюдилася ця культура у ХVII ст. Зелений горошок сушений та заморожений експортували із Росії до Західної Європи. Нині овочевий горох вирощують повсюди.

   Овочевий горох – однорічна трав’яниста зернобобова і овочева рослина родини бобових. Стебло вилягає, залежно від сорту його довжина сягає від 15 до 250 см. Коренева система добре розвита, проникає в ґрунт на глибину до 1 м і в радіусі 0,8–1 м. датна засвоювати важкорозчинні і малодоступні для злаків мінеральні сполуки з глибших шарів ґрунту. На коренях селяться бульбочкові бактерії, здатні засвоювати азот із повітря, нагромаджувати його в ґрунті, підвищуючи його родючість.

     Листки гороху складні, парно-пірчасті з двома-трьома парами видовжено-яйцеподібних листочків, закінчуються розгалуженими вусиками, за допомогою яких горох прикріплюється до сусідніх рослин. Плоди – боби лущильного чи цукрового типу з округлою гладенькою або зморшкуватою (мозковою) формою насіння. Кожен плід містить 4–10 насінин.

    Овочевий горох вирощують для одержання зелених бобів-лопаток, які вживаються свіжими, та зеленого горошку на консервацію. Сорти гороху, які вирощують для одержання лопаток, здебільшого цукрові, в них стулки бобів не мають пергаментного шару.

   Сорти, в яких стулки бобів мають міцний пергаментний шар, називаються лущильними, їх використовують для одержання зеленого горошку.

    Цвіте горох через 35–45 днів після появи сходів. Цвітіння і плодоношення триває 40–45 днів, а при вирощуванні на зелений горошок – 15–20 днів.

    У зелених бобах овочевого горошку міститься 20–22 % сухих речовин, 6–9 % цукрів, 28–34 % сирого білку високої якості. Біологічна цінність білку гороху полягає в збалансованості і високій засвоюваності незамінних амінокислот. Високий вміст лізину наближає його до тваринних білків. Це дуже цінний поживний і дієтичний продукт з високим вмістом мінеральних солей, особливо калію, фосфору і магнію. Горох багатий на вітаміни А, В1, В2, РР, С, містить також інозит і холін, що мають велике значення для обміну речовин в організмі людини.

За біологічними особливостями горох належить до холодостійких рослин. Насіння починає проростати у сортів з гладеньким насінням при температурі 1–2 °С, з мозковим 4–5 °С. Оптимальна температура для проростання насіння – 20–25 °С, для росту і розвитку рослин – 15–20 °С, може витримати приморозки до мінус 4 °С без помітних пошкоджень. Горох вибагливий до світла, це рослина довгого дня, яка погано переносить затінення. Добре росте на середніх суглинкових, легких і середніх за механічним складом ґрунтах, добре аерованих, з достатньою кількістю основних елементів живлення і вологи, добре і своєчасно підготовлених до сівби. Непридатні для його вирощування кислі, болотні ґрунти й піски. Дуже вимогливий до фосфорного і калійного живлення. Вегетаційний період від висіву до першого збору складає 60–80 днів.

    Західні та північні області України є кращими для вирощування овочевого гороху, а на півдні його вирощують лише на зрошуваних площах.